Dziennik projektu realizowanego w Szkole Podstawowej nr 9 z Oddziałami Przedszkolnymi w Inowrocławiu ze środków FERS.

16 lutego 2024

Florencja - dzień 5

 

Na dzisiejszych zajęciach dzieliłyśmy się spostrzeżeniami i refleksją na temat kursów.

Na zakończenie wymieniłyśmy się kontaktami z nauczycielami z innych krajów. Po otrzymaniu certyfikatów udałyśmy się na wzgórze Michaela Angelo, z którego roztacza się niesamowita panorama Florencji. Z wysokości mogłyśmy podziwiać malownicze dachy, zabytkowe wieże i kręte uliczki, tworzące niepowtarzalny pejzaż tego urokliwego miasta. To miejsce naprawdę oferuje niesamowite wrażenia wizualne.

Florencja, stolica Toskanii we Włoszech słynie z wyjątkowej kuchni opartej na świeżych składnikach i tradycyjnych recepturach. Miasto oferuje bogactwo kulinarne dla miłośników włoskiej kuchni. Miałyśmy okazję spróbować kilku tradycyjnych potraw: pizzę, calzone, tortellini, spaghetti bolognese, spaghetti carbonara, rigatoni all'amatriciana, lasagne, lampredotto oraz słodkie connoli czy przepyszne lokalne lody.

 





 















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz